Lees hier alles over huid- en haarverzorging

Werken in een kapsalon is voor echte specialisten

Het begrip kapsalon is in Nederland een homoniem: er zijn twee betekenissen. In deze blog is een salon waar haren geknipt worden het hoofdonderwerp. Het knippen van menselijke kapsels gebeurt als sinds de prehistorie, hier is het kappersvak ontstaan. Het kappersvak is dus een van oudste beroepen ter wereld.

Een kapsalon is een plek waar een of meerdere kappers aan het werk zijn. Kapper of kapster zijn is een beroep dat ongelooflijk populair is, dit komt mede doordat het werken deze branche erg gezellig is en de verdiensten redelijk zijn. Nederland kent in totaal ongeveer 50.00 kappers, het grootste deel werkt vanuit een salon. Er zijn salons met 6 verschillende kappers, er zijn ook een groot aantal eenmanszaken. Deze eenmanszaken werken vaak vanuit huis of gaan langs bij hun klanten, dit worden ook wel ‘housecalls’ genoemd. Deze zogenoemde bezoeken aan huis zijn erg populair onder gezinnen, voetballers en jongeren. De stijl van voetballers is redelijk populair onder jongeren. Zij gaan naar een zogenaamde barbier. Een barbier is synoniem voor een herenkapper. Bij het vak barbier komt echter meer kijken dan alleen het knippen van hoofdhaar, het bestaat ook uit het knippen en bijwerken van gezichtshaar.

Het haar van een mens groeit gemiddeld met 1 centimeter per maand. Echter verschilt de tijd tussen kappersafspraken per persoon. Mensen met korte kapsels gaan gemiddeld één keer per 4 weken, terwijl mensen met lange kapsels één keer per 7 weken voldoende vinden. Ook de duur van een knipbeurt verschilt per persoon. Het knippen van lange en korte kapsels duurt gemiddeld een half uur, maar het kleuren van haar kan uitlopen tot meerdere uren. Ondanks dat de klant zo lang in de stoel zit is het kleuren voor de salons het rendabelst. Toch richt de gemiddelde salon zich niet meer alleen op knippen en kleuren, maar ook op het verkopen van haarproducten. Dit is dan ook voor beide partijen, klant en saloneigenaar, erg interessant. De klant krijgt nu een product dat bij zijn/ haar haar past, op advies van zijn of haar eigen haar-specialist. Ondanks dat het kappersvak specialistisch is, is het voor kappers of kapsters geen verplichting om een diploma te halen. Het gaat bij het knippen om de juiste ervaring. Iedere kapper heeft een of meerdere specialiteiten. Zo zijn er de zogeheten krullenkappers, deze krullenkappers zijn expert in het knippen van krullen. Zij zullen zich vooral hierop focussen. Zo heeft iedere salon een eigen specialisme waar hij zich het meest op zal richten om zijn klanten zo tevreden mogelijk de deur uit te laten gaan.   


Delen