Lees hier alles over huid- en haarverzorging

Haaruitval en kaalheid bij mannen: oorzaken & oplossingen

Misschien heb je er als Nederlandse man ook wel mee te maken: het nare probleem van haaruitval en uiteindelijk kaalheid bij mannen. In Nederland zijn er honderdduizenden mannen die te kampen hebben met het verlies van hun haar, vaak leidend tot volledige kaalheid. Hoe kan dit precies? Wat zijn de grootste oorzaken van haaruitval en kaalheid bij mannen? En, ook niet onbelangrijk natuurlijk: wat is er aan dit vervelende probleem te doen, preventief dan wel reactief?

De belangrijkste oorzaken van haaruitval & kaalheid bij mannen

Een van de meest voorkomende oorzaken van het uitvallen van haar en het geleidelijk (of snel) kaal worden bij mannen, is de genetische aanleg. In de geneeskunde wordt deze 'natuurlijke' manier van kaal worden bij mannen ook wel aangeduid als alopecia androgenetica. Kenmerkend voor deze manier van kaal worden bij mannen, is dat het haar bij de kruinen gaat uitvallen en bij de slapen aan beide zijden van het gezicht.
Een tweede veelvoorkomende oorzaak en verklaring van het uitvallen van mannenhaar is te veel stress. Wie als man langdurig onder druk staat en veel stress ervaart, kan hierdoor te maken krijgen met het uitvallen van het haar. Deze oorzaak wordt in vakjargon ook wel telogeen effluvium genoemd. Het 'prettige' aan deze variant van haaruitval is dat telogeen effluvium niet definitief, maar omkeerbaar is. Neemt de stress af of verdwijnt deze, dan groeit het mannenhaar vervolgens dus - vaak langzaam - weer aan.
Een derde oorzaak cq. variant van mannelijk haaruitval dat veel voorkomt, is de zogenoemde plaatselijke kaalheid, ook wel bekend als alopecia areata. Deze lokale haaruitval, die erg lelijk oogt, wordt veroorzaakt door een gebrekkig afweersysteem. Vaak gaat het om ronde kale plekken, die op onvoorspelbare plaatsen op het hoofd verschijnen.

Wat is er aan mannelijke kaalheid en haaruitval te doen?

Belangrijke ingrepen die je zelf kunt doen als je kaalheid wilt tegengaan, zijn bijvoorbeeld stres verminderen, niet roken, gezond eten en drinken. Een gezonde levenswijze is cruciaal voor gezond en vol haar. Maar niet alle varianten van kaalheid kun je hier natuurlijk mee voorkomen. Heb je last van kaalheid door genetische aanleg, dan kan een huisarts je helpen met een speciale behandeling, waarbij de omzetting van testosteron naar DHT afgeremd wordt. Dit soort kuren leveren vaak mooie resultaten. Ook voedingssupplementen kunnen helpen om haaruitval en uiteindelijk kaalheid tegen te gaan.
Ten slotte kun je ervoor kiezen om haar bij te laten planten of, als er echt niets meer mogelijk is, een natuurlijke pruik of een namaakpruik te dragen. Dan valt het in elk geval niet op dat je steeds meer haar verliest en kun je weer trots over straat lopen.

Wil je graag meer info? Neem dan contact op met Confident Haarzorg.


Delen